ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ 1ο

  • ΕΓΓΡΑΦΗ
    Για την εγγραφή του παιδιού, υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:
    α) Αίτηση συμπλήρωσης στοιχείων β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης γ) Πιστοποιητικό υγείας παιδιού που αναγράφει ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια και δεν πάσχει  από καμία μεταδοτική ασθένεια.

ΑΡΘΡΟ 2ο

  • ΩΡΑΡΙΟ
    Το διδακτικό ωράριο ορίζεται από 08:00πμ-15:00μμ από Δευτέρα έως Παρασκευή. Ο βρεφονηπιακός σταθμός λειτουργεί όλο το χρόνο, εκτός των επίσημων αργιών. Η προσέλευση των παιδιών γίνεται αυστηρώς μέχρι τις 09:00 και η αποχώρηση από τις 13:30 έως τις 15:00. 
  • Κατά την άφιξη των γονιών στο χώρο αναμονής του σταθμού θα πρέπει να ειδοποιούν, χτυπώντας το κουδούνι που βρίσκεται στην εξωτερική πόρτα. Αμέσως μετά το πέρας της ώρας προσέλευσης οι πόρτες του σταθμού θα κλειδώνουν και έκτοτε κανένα παιδί ΔΕΝ γίνεται δεκτό.

ΑΡΘΡΟ 3ο

  • ΤΣΑΝΤΑ
    Τα παιδιά θα πρέπει καθημερινώς να έχουν στην τσάντα τους το δεκατιανό γεύμα (φρούτα), ρούχα, πάνες και μωρομάντηλα, παγουρίνο, στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το όνομα και το επίθετο του παιδιού.  Δεν επιτρέπεται να φέρουν παιχνίδια, μπλοκ, μαρκαδόρους και πάσης φύσεως αντικείμενα από το σπίτι.
  • ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
    Για την άνετη και ασφαλή παραμονή των παιδιών στους χώρους μας προτείνουμε στους γονείς να επιλέγουν κυρίως αθλητικά ρούχα για τα παιδιά τους έτσι ώστε να διευκολύνεται η κίνησή του μέσα στην αίθουσα και στους εξωτερικούς χώρους παιχνιδιού. 
  • Επιπλέον το παιδί δεν πρέπει να φορά κοσμήματα και να φέρνει μαζί του είδη αξίας, τόσο για παιδαγωγικούς λόγους όσο και για λόγους ασφάλειας (πνιγμούς από αλυσίδες στο λαιμό κ.λπ.) αλλά και για τον κίνδυνο της απώλειας αυτών των αντικειμένων.

Η ευθύνη για την εμφάνιση των παιδιών σε αυτή την ηλικία είναι αποκλειστικά των γονέων.

ΑΡΘΡΟ 4ο

  • ΑΠΟΥΣΙΕΣ
    Η ανελλιπής φοίτηση των παιδιών στο σταθμό και η απρόσκοπτη παρακολούθηση του προγράμματος δραστηριοτήτων αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την υιοθέτηση θετικών στάσεων απέναντι στο σχολείο και τη μάθηση, όσο και για τη γνωστική ανάπτυξη και την προσωπική τους γενικότερα εξέλιξη. 
  • Αν ένα παιδί απουσιάσει μία ή περισσότερες ημέρες, θα πρέπει ο γονέας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση στο τηλέφωνο 2645029564.  Ειδικότερα, αν κάποιο παιδί ασθενήσει συστήνεται η παραμονή στο σπίτι έως την πλήρη ανάρρωσή του, προκειμένου να αποφευχθεί τόσο η μετάδοση του ιού στα υπόλοιπα παιδιά όσο και η ταλαιπωρία του ίδιου του παιδιού που νόσησε.
  • Αν ένα παιδί απουσιάσει από το σχολείο τρεις (3) ημέρες ή και περισσότερες ημέρες για λόγους ασθένειας, την πρώτη ημέρα που θα επιστρέψει στο βρεφονηπιακό σταθμό θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του ιατρική βεβαίωση, στην οποία να αναφέρεται το είδος της ασθένειας που είχε και να τονίζεται σαφώς η δυνατότητά του να επανέλθει στο βρεφονηπιακό, χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.
  • Τα παιδιά που ασθενούν θα παραμένουν στην ευθύνη των γονέων τους μέχρι την πλήρη αποθεραπεία τους έτσι ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών. Όταν ένα παιδί πάσχει από λοιμώδες νόσημα θα πρέπει να γνωστοποιείται αυτό στη Διεύθυνση προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των παιδιών. Οι γονείς πρέπει να ενημερώνουν για τις τυχόν διατροφικές ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού ή τις αλλεργίες από τις οποίες μπορεί να πάσχει.

Απαγορεύεται ρητά η χρήση κάθε είδους φαρμακευτικού σκευάσματος εντός του ωραρίου λειτουργίας του σταθμού. 

ΑΡΘΡΟ 5ο

  • ΔΙΑΓΡΑΦΗ
    Η διαγραφή βρεφών ή νηπίων από το Σταθμό θα μπορεί να γίνει με απόφαση της Διεύθυνσης εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι: α) Όταν το ζητούν με αίτηση τους οι γονείς ή οι κηδεμόνες του παιδιού, β) Όταν δεν καταβάλλεται από τους γονείς η οικονομική  τους συμμετοχή, απροειδοποίητα και για χρονικό  διάστημα πέραν των δύο μηνών, γ) Όταν κατ’ εξακολούθηση  και για χρονικό διάστημα        περισσότερο του ενός μήνα (συνεχόμενα) απουσιάζουν αδικαιολόγητα από το σταθμό. 

ΑΡΘΡΟ 6ο

  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΤΑΘΜΟΥ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    Συνεργασία – επικοινωνία σταθμού και οικογένειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή και εύρυθμη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού, καθώς και την ομαλή φοίτηση και πρόοδο των παιδιών αποτελεί η επικοινωνία και η συστηματική συνεργασία του σταθμού με τους γονείς. Η επικοινωνία – συνεργασία των γονέων γίνεται με τους εξής τρόπους: 

– με προγραμματισμένες συναντήσεις, με έγγραφες ανακοινώσεις που μοιράζονται στις τσάντες των παιδιών, 

– όταν η νηπιαγωγός χρειάζεται να ενημερώσει τους γονείς για οτιδήποτε αφορά στη λειτουργία και στο παιδαγωγικό του έργο, 

– με έκτακτες συναντήσεις, όπου οι γονείς έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τη νηπιαγωγό προκειμένου να συζητήσουν κάποιο ιδιαίτερο θέμα που τους απασχολεί ή απλώς να ενημερωθούν για την πρόοδό του, 

– αφού έχει προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση,  με τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία ενδείκνυται για έκτακτους και σοβαρούς λόγους. 

ΑΡΘΡΟ 7Ο 

  • ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Η καθημερινή επαφή των παιδιών και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την επώαση ψειρών, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς,  με αποτέλεσμα την γρήγορη εξάπλωση αυτού του δυσάρεστου για όλους μας φαινομένου.

Προτείνονται τα εξής μέτρα:

   Τακτικό έλεγχο των μαλλιών του παιδιού του για ψείρες ή αβγά ψειρών, τακτικός έλεγχος όλων των μελών της οικογένειας και εφόσον κριθεί αναγκαίο εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής. 

  Το παιδί να μην πηγαίνει σχολείο αν έχει ψείρες και δεν έχει γίνει θεραπεία.

  Χρήση ασφαλών θεραπευτικών πρακτικών που δεν βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού του και σε συνεννόηση πάντα με δερματολόγο. 

• Να ειδοποιείται το σχολείο αν το παιδί έχει μολυνθεί με ψείρες και να ενημερώνεται το σχολείο πότε άρχισε η θεραπεία. 

Επιπλέον, προκειμένου να αποφεύγονται πάσης φύσεως ατυχήματα κατά την καθημερινή σωματική επαφή των παιδιών μεταξύ τους, απαιτείται καθημερινός έλεγχος στα νύχια των παιδιών, ώστε να είναι πάντοτε επιμελώς κομμένα. 

Top